Dýňové řízečky

Právě na podzim je hlavní sezona dýní a často už nevíme co s nimi, ale co tak si udělat z nich řízečky? Jsou lehce nasládlé a chuťově výborné.

 

Co potřebujeme:

1 ks dýně

Mouku (já použila hladkou pšeničnou s vlákninou)

Sladkou papriku

Lahůdkové droždí

Vodu

Kukuřičnou strouhanku

Olej na smažení

 

Dýni nejprve oloupeme, očistíme a zbavíme jadýrek (Pokud nechcete vytvářet odpad, tak jadýrka můžete usušit a opražit a mít jako něco na zub k televizi. Důležité je však jadýrka pořádně očistit, aby vám nezačali plesnivět.)

Dýni nebudeme obalovat v klasickém trojobalu, ale vytvoříme si těstíčko z mouky a vody (poměrově je více mouky než vody, tak, aby to bylo husté a drželo vám to na dýni). Do těstíčka přisypeme špetku soli, 2 špetky sladké papriky a lžičku lahůdkového droždí. Množství těstíčka se odvíjí od velikosti dýně, ale pokud vám pochybí, je jednoduché přidělat :-)

Já jsem ještě do těstíčka přidala 2 lžičky lněného semínka, namočeného ve 2 lžících vody, které jsem nechala odležet alespoň hodinu (lépe 2h.).

 

Dýni pak obalujeme jako řízky, nejprve do těstíčka, poté do strouhanky a osmažíme ze všech stran do zlatova. K řízečkům jsou nejlepší brambory nebo bramborová kaše či šťouchačky :-)

A je hotovo!

Dobrou chuť ;)