Oleje a octy

Kategorie nositelů chuti v jídle :) a při správném výběru nejen chuti. Zvlášť u olejů platí, že se na jejich výběru nevyplatí šetřit. Proto máme v nabídce za studena lisované oleje. Tento výrobní proces je mnohem šetrnější, probíhá bez předehřívání, teplota lisování se pečlivě kontroluje. Během takového šetrného lisování se uvolňují jednoduše dostupné tuky a není tak potřeba žádné rafinace jako u běžných, levných olejů. Rafinace zbavuje olej veškerého vitamínu E, lecitinu, karotenoidů, chlorofylu a mastné kyseliny může přeměnit na nebezpečné trans-mastné kyseliny, o změně chuti oleje ani nemluvíme. Není o co stát. U těch za studena lisovaných nemizí životodárná energie rostlin a někteří je přímo nazývají přeměněnou sluneční sílou z kosmu. 

V přiměřeném množství jsou tuky pro naše tělo nezbytné a velmi prospěšné. Jsou zdrojem energie, chrání naše orgány jako teplotní izolant a naši pokožku před vysoušením. Jsou základem pro tvorbu některých hormonů a pomáhají při vstřebávání a distribuci mnoha živin v organismu. Pamatujete ještě, které vitamíny jsou rozpustné v tucích? Ano, A, D, E, K. Proto se nebojte udělat si olejovou zálivku na salát, pomůžete tak tělu lépe zpracovat všechny živiny ze zeleniny. I v teplé kuchyni funguje vstřebávání stejně, jen je potřeba použít oleje, které jsou pro to určené. Například slunečnicový. Oleje jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin a jsou nezbytné pro správné fungování buněk i tvorbu mnoha důležitých látek v těle. 

Ocet je univerzálním pomocníkem jak v kuchyni, tak při úklidu domácnosti. V naší nabídce máme i jablečný, který skvěle funguje jako náhrada za exotické citrusy s velkou uhlíkovou stopou a použít se dá i v péči o tělo. Zkuste jej například místo kondicionéru :) za tuto radu děkují mé vlasy a hlavně pokožka hlavy holkám z Czech zero waste :) 

Zpět do obchodu