Obiloviny a výrobky z nich
Obiloviny tvořily a dosud tvoří základ našeho jídelníčku. Zásobují naše tělo energií, zdravými tuky, bílkovinami, vitamíny skupiny B a vitamínem E, minerály (draslík, hořčík, fosfor) a ty celozrnné také vlákninou. V nabídce našeho obchodu najdete klasiku i tzv. pseudoobiloviny.
V souvislosti s obilninami se často mluví o lepku. Pro někoho strašák, pro jiného nic moc podstatného. Lepek je hlavní bílkovinou v pšenici, žitu a ječmeni. Škodí lidem, kteří jsou na něj alergičtí, ale vášnivou otázkou zůstává, zda i ostatním? Názory se velmi různí. Je ale fakt, že i zdraví jedinci, kteří lepek na určitou dobu vysadí, se pak cítí lépe. Popisují příliv energie, lepší trávení, méně únavy. Otázkou je, zda je za to zodpovědný právě lepek nebo to, že tito lidé nahradili pšeničné výrobky jinými a jejich strava se tak stala pestřejší a bohatší na spoustu pro tělo cenných látek. Že by odpovědí bylo staré přísloví Všeho s mírou? To už je na zvážení každého z nás :)

Jáhly, neboli loupané proso, byly odpradávna běžnou součástí jídelníčku Slovanů. Dokonce z nich vařili pivo a pálili kořalku ☺ Jáhly obsahují vlákninu a nenasycené mastné...

Pohanka lámanka je nalámaná pohanka kroupa. Je jemnější než pohanka celá, proto je rychleji uvařená. Pohanka je přirozeně bezlepková potravina vhodná pro celiaky. Je vhodná k...

Typická asijská dlouhozrnná rýže, která se pěstuje v Thajsku a pro východní kuchyni je nepostradatelná. Patří mezi druhy rýže, které více lepí - hodí se tak hlavně k jídlům s...

Tento druh rýže se pěstuje především v Itálii. Tradičně se používá k přípravě rissota, kde vynikne její krémová konzistence. Té můžete využít i při kuchtění rýžové kaše...

Lahodné, chuťově jemné kroupy vznikají obrušováním zrn pšenice špaldy. Jedná se tak o šetrně zpracovaný produkt s vysokým obsahem vlákniny. Kroupy není potřeba dlouze namáčet...