Obiloviny a výrobky z nich
Obiloviny tvořily a dosud tvoří základ našeho jídelníčku. Zásobují naše tělo energií, zdravými tuky, bílkovinami, vitamíny skupiny B a vitamínem E, minerály (draslík, hořčík, fosfor) a ty celozrnné také vlákninou. V nabídce našeho obchodu najdete klasiku i tzv. pseudoobiloviny.
V souvislosti s obilninami se často mluví o lepku. Pro někoho strašák, pro jiného nic moc podstatného. Lepek je hlavní bílkovinou v pšenici, žitu a ječmeni. Škodí lidem, kteří jsou na něj alergičtí, ale vášnivou otázkou zůstává, zda i ostatním? Názory se velmi různí. Je ale fakt, že i zdraví jedinci, kteří lepek na určitou dobu vysadí, se pak cítí lépe. Popisují příliv energie, lepší trávení, méně únavy. Otázkou je, zda je za to zodpovědný právě lepek nebo to, že tito lidé nahradili pšeničné výrobky jinými a jejich strava se tak stala pestřejší a bohatší na spoustu pro tělo cenných látek. Že by odpovědí bylo staré přísloví Všeho s mírou? To už je na zvážení každého z nás :)
Nejprodávanější

Bulgur je naklíčená, usušená, nalámaná a předvařená pšenice. Není loupaný, takže si uchová spoustu živin. Jde o tradiční pokrm orientu. Používá se jako příloha nebo třeba...

Jáhly, neboli loupané proso, byly odpradávna běžnou součástí jídelníčku Slovanů. Dokonce z nich vařili pivo a pálili kořalku ☺ Podporují dobrou náladu a údajně i mladistvý...

Pohanka je velmi specifická svou chutí. Buď ji milujete nebo ji nemůžete ani cítit Pokud patříte k druhé skupině, zkuste používat alespoň pohankovou mouku, abyste nepřišli o...

Pohanka lámanka je nalámaná pohanka kroupa. Je jemnější než pohanka celá, proto je rychleji uvařená. Pohanka je přirozeně bezlepková potravina vhodná pro celiaky. Je vhodná k...

Quinoa, neboli merlík čilský, se k nám dostala z jižní Ameriky. Inkové ji od pradávna považovali za posvátnou a tvořila základ jejich stravy. Je zdrojem mnoha minerálů a je...

Basmati je nejušlechtilejší odrůdou rýže, která se pěstuje na úpatí Himalájí. Je zavlažovaná vodou přímo z ledovce. Chuť a nižší lepivost je způsobena tím, že basmati se po...

Basmati znamená královna vůní - tato rýže svou vůní připomíná ořechy. Její zrníčka jsou delší a při správné přípravě se nelepí. U natural je třeba počítat s delší dobou vaření -...

Typická asijská dlouhozrnná rýže, která se pěstuje v Thajsku a pro východní kuchyni je nepostradatelná. Patří mezi druhy rýže, které více lepí - hodí se tak hlavně k jídlům s...

Tento druh rýže se pěstuje především v Itálii. Tradičně se používá k přípravě rissota, kde vynikne její krémová konzistence. Té můžete využít i při kuchtění rýžové kaše...