Luštěniny
Luštěniny byly každodenní součástí potravy našich předků. Mnoho lidí je však nyní opomíná a je to velká škoda. Mýty o nadýmavosti lze vyřešit několika babskými radami a pokud se luštěnin přestanete obávat, otevřou se vám v kuchyni nekonečné možnosti pokrmů z těchto skromných plodin. Luštěniny jsou velmi zdravé. Jsou zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, čistí a tak chrání naše srdce a cévy, snižují špatný cholesterol, cukr v krvi a mohou pomoci i při problémech s vysokým krevním tlakem. Jsou nabité vlákninou, vitamíny a minerály. Patří mezi superpotraviny a, na rozdíl od těch zmedializovaných, exotických superpotravin, vám neudělají vítr v peněžence.
A jak se vyhnout nadýmání? Stačí dodržet pár osvědčených postupů: luštěniny pořádně propláchněte, rukama prohrábněte tak, aby se zbavily všech nečistot. Namáčejte je 8 - 12 hodin, ale fazole a cizrnu klidně i déle, jen vyměňte vodu, aby nezačala kvasit. Čím déle budou namočené, tím kratší dobu se budou vařit a budou snadněji stravitelné. Vodu, ve které jsme luštěniny namáčeli, vždy vylijeme, protože se do ní vyluhovaly nestavitelné látky, které právě způsobují nadýmání. Prvních cca 10 minut vaříme luštěniny bez pokličky. Přidat můžeme i různá koření, které stravitelnost ještě zlepší: zázvor, mořské řasy, majoránku, kmín nebo třeba fenykl. A na závěr vaření klidně i trošku jablečného octa.
Lidi často odrazuje od konzumace luštěnin právě zdlouhavá příprava - namáčení, dlouhé vaření. Doporučujeme proto namáčet a vařit je ve velkém. Část pak zkonzumovat hned, udělat pomazánku a zbytek zamrazit a mít po ruce na příště.
Mezi nejlépe stravitelné druhy luštěnin patří červená čočka, kterou mohou i děti už od 8 měsíců. Dále je to cizrna a fazolky azuki. Vykouzlíte z nich spoustu chutných jídel, například karbanátky, omáčky, guláše, dhály, polévky, pomazánky, přidejte je do salátů. Výborné jsou naklíčené fazolky mungo, které chutnají jako čerstvý hrášek. Klíčením se v luštěninách zničí škodlivé látky a velmi zvýší obsah vitamínů a enzymů.
Dejte jim šanci, opravdu stojí za to! Poděkuje vám vaše zdraví i vaše peněženka :)

Černá čočka má nízký glykemický index. Díky své černé barvě je často nazývána jako "kaviár" - odtud také její název Beluga. Tato barva značí přítomnost pigmentu. Černá čočka...

Tradiční druh čočky používaný v naší zemi. Kdo by neznal čočkovou polévku nebo čočku na kyselo. Lze z ní ale vytvořit i spoustu jiných dobrot - karbanátky, sekanou, salát,...

Tyto drobné, červené fazole se pěstují již po tisíciletí v Asii. K nám se rozšířili zejména vlivem makrobiotiky. Jedná se o lehce stravitelnou luštěninu. Adzuki...

Tento druh fazole vyniká svou krásnou žíhanou až purpurovou barvou. Jsou velmi bohaté na živiny. Namáčejte je minimálně 6 hodin, poté sceďte a vařte v nové vodě cca 60...

Zelený hrách půlený má výhodu v tom, že je rychle uvařený. Nemusíte ho předem namáčet, stačí propláchnout. Můžete ho použít k přípravě hrachové polévky nebo kaše. Můžete ho...

Hrách je typickou luštěninou používanou v tradiční české kuchyni. V naší zemi se konzumuje už od doby kamenné. Znamé je spojení hrách a kroupy, což byl základ jídelníčku...