Sledovat, jak se suché semeno bez života mění a vyrůstá v klíček, je vskutku povznášející. Výsledkem je snadno stravitelná a zdravá ingredience, která ať se přidá jako křupavý doplněk na obložený chléb nebo do listového salátu, pozvedne každý pokrm o třídu výš.
Naklíčené luštěniny je možné koupit v mnoha supermarketech a obchodech se zdravou výživou, ale to není přece pro nás, ne? ;-) Velmi snadno a také mnohem laciněji si je připravíte i doma.
Jak na to?
Vše, co potřebujete, je jakýkoli druh luštěnin (kromě ledvinových fazolí a sójových bobů, obsahující toxin, který zničí jen vaření!), dokonale čistá zavařovací sklenice a čistou síťovinu, gázu nebo plátýnko., kterou připevníte na hrdlo sklenice, aby mohla voda odtékat. Vložte vybranou luštěninu do sklenice, zalijte vodou tak, aby dosahovala 3-5 cm nad sušené plody a nechejte přes noc máčet. Následující den vylijte vodu, luštěniny dobře propláchněte - vytékající voda musí být čistá. Sklenici položte na bok tak, aby měl vzduch volný přístup k luštěnině, ale zároveň, aby mohla odtékat zbývající voda. Plody následující 1-4 dny každý den propláchněte čerstvou vodou, dokud se klíčky neproberou a nevyraší k životu. Spotřebujte dle vlastního uvážení.
Pokud byste chtěli nějakou vychytávku, tak jsou přímo tomu určené klíčící misky :-)
Stojí za zmínku, že fazolky mungo, čočka a cizrna rychle rostou (průměrně 2-3 dny). ale větším plodům, například fazoli měsíční, to může trvat i 4 dny.