Sledovat, jak se suché semeno bez života mění a vyrůstá v klíček, je vskutku povznášející. Výsledkem...
Luštěniny
Luštěniny mají výtečnou chuť. Představují základ jídla, jež denně vaří celé generace. Často se také objevují v rodinných receptech jako jsou domácí luštěninové polévky, pomazánky nebo i chilli con carne. Nedávno se tyto superpotraviny také začaly probojovávat i na další, méně obvyklá, místa v našem jídelníčku, např. do koláčů, chlebů a mouky.
Když se přijdete podívat do oddělení luštěnin, budete mile překvapení barevnou pestrostí! Barva je pro ingredienci úžasný bonus, protože při jídle zapojujeme kromě chuti i čich, zrak a hmatem rozeznáváme texturu. Krásná barevná různorodost luštěnin lahodí nejen oku, ale i chuťovým buňkám.
Nejsnadnější rozdělení luštěnin je dle jejich barev. Bílé, černé, zelené, žluté, červené a hnědé zahrnují všechny možnosti a stanou se vaší barevnou paletou. Každý druh má svou historii, například fazole haricot známe jako klasické bílé fazole po bretaňsku. Novou oblibu získaly máslové francouzské fazole flageolet, které se sbírají, ještě než plně dozrají a pak se suší ve stínu, aby si zachovali svůj charakteristický zelený lesk - když je vmícháte do salátu nebo rozmixujete s česnekem, citronem a ricottou do jednoduché zálivky, je jejich barva přímo omračující :-)
Luštěniny jsou výživné. Každá je ve své podstatě semínko a každé semínko je malým nadupaným balíčkem natolik výkonným, že z něj vyraší a vyroste celá rostlina. Není proto divu, že jsou bohatým zdrojem komplexních uhlohydrátů a proteinů. A aby toho nebylo málo, luštěniny obsahují vlákninu (v množství mnohem větším, než jaké má hnědá rýže), kyselinou listovou - folát (výrazně více než kapusta) a jsou přímo nacpané antioxidanty. Luštěniny mají ještě dvě veliká plus - jsou 100% bezlepkové a neobsahují tuk! :-)
Luštěniny mají jen jedno jediné mínus a to je jejich příprava, ALE chce to jen chvilku cviku a zvyku a včas si vše připravit :-) Sušené luštěniny se obvykle musejí nejprve namočit a čočku je třeba vždy nejprve propláchnout. Jak jistě všichni víme, luštěniny se dají zakoupit také již v konzervované podobě. Je to sice rychlejší vaření, ALE není to příliš součást myšlenky bezodpadovosti a TAKY máte mnohem větší kontrolu nad tím co a jak vaříte se sušenými luštěninami a o to nám přeci jde ;-)
Se sušenou a samozřejmě předem namočenou luštěninou budete moci pozvolna vrstvit chutě a s vařením skončíte přesně v okamžiku, kdy je textura dokonalá. Malé varování: stáří plodu v době sběru může dramaticky ovlivnit dobu vaření, podle potřeby zkrátit nebo prodloužit. Sušená luštěnina je také ekonomičtější, takže máte-li omezený rozpočet a vaříte pro větší skupinu, neudělá vám díru do kapsy!