Cizrna
Cizrna patří mezi nejlépe stravitelné luštěniny. Doporučuje se i malým dětem a těhotným ženám. Má velké množství zdravých tuků a vlákniny. K tomu vysoký obsah rostlinných bílkovin. Má nízký GI.
Cizrna se musí před vařením namáčet. A to nejméně 12 hodin, ale klidně i déle. Během delšího namáčení doporučujeme vyměnit vodu. Vaříme cca 2 hodiny nebo 25 minut v tlakovém hrnci. Pokud použijete papiňák, dobu varu si tím můžete výrazně zkrátit. Vězte, že to za ten čas stojí! Výsledkem je oříšková chuť s máslovým podtónem.
Cizrna jde použít jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Jak na slano, tak na sladko. Zkuste si připravit cizrnu na paprice, použít ji do polévek nebo do rizota. Když ji smícháte s oblíbeným kořením, trochou oleje a soli, opečete v troubě nebo na pánvi, získáte zdravý mls namísto chipsů. V této podobě se skvěle hodí i jako posyp krémové polévky nebo salátu. Známá je pomazánka z cizrny, tzv. hummus. Jde jej připravit na sto způsobů - se sušenými rajčaty, s kmínem, s opečenými žampiony, které mu dodají jakoby paštikovou chuť. Z namočené, neuvařené, okořeněné, rozmixované a zahuštěné cizrny si můžete ukoulet falafel. Nasladko se používá ve formě krémů, které se připravují rozmixováním uvařené cizrny a jsou nadupané bílkovinami.
Kategorie: | Luštěniny |
---|
Složení: 100 % cizrna, může obsahovat stopy lepku
Země původu: Bulharsko
Nutriční hodnoty na 100g:
Energie | 1529 KJ/ 364 kcal |
Tuky | 6 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 1 g |
Sacharidy | 61 g |
- z toho cukry | 11 g |
Bílkoviny | 19 g |
Vláknina | 17 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
ZDRAVÍ Z PŘÍRODY s.r.o.
Chmelnická 194
760 01 Zlín