Šípek neboli růže šípková

Na jaře růžička u cesty, na podzim červený plod, který nepřehlédnete. Šípek je nejen oblíbenou součástí podzimní dekorace, ale také nenahraditelná bylinka v léčitelství. Jelikož šípek zná snad každý, myslím, že není nutné jej více představovat. Jedná se o nenáročný skromný keř, který si můžete snadno vysadit na zahradě, jen pozor, zanedlouho ho můžete mít rozrostlého po celé zahradě, pokud jej neuhlídáte :-) 

V říjnu je ideální čas na sběr, ale je důležité sbírat za suchého a slunného počasí. Tehdy je šípek nejléčivější a má také nejvyšší obsah vitamínu C. Sbírejte pouze tvrdé červené nebo oranžové plody. Je vhodné se vyhnout přezrálým plodům. Doma šípky sušte pouze do teploty 60 stupňů Celsia. Při pomalém sušení a vyšší teplotě totiž rychle šípky ztrácejí vitamín C. Dobře usušené šípky mají nakysle sladkou, svíravou chuť a ovocnou vůni. Šípky skladujte ve vzduchotěsné sklenici maximálně rok. Šípky přešlé prvními mrazíky k sušení nepoužívejte. Ty se skvěle hodí do marmelády.

Šípek se používá především pro své blahodárné účinky na močové cesty, snižuje množství cholesterolu, používá se jako podpůrný prostředek při léčbě aterosklerózy, ledvinových a žlučových kamenů, při blokování tekutin v těle. Nejvíce se však používá jako prostředek ke zvýšení odolnosti organismu proti infekcím. Je významným zdrojem vitamínu C hlavně v zimním období. 

TIPY NA ZPRACOVÁNÍ ŠÍPKŮ:

Kompot z jablek a šípků

Použijeme misku šípků, které rozpůlíme, vyčistíme a propereme. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vykrájíme. Dáme vařit šípky, kousek skořice a pár hřebíčků, po 10 minutách přidáme jablka, přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Poté odstavíme a podle chuti přisladíme. Kompot jíme teplý, vlažný i studený.

Rýže se šípky a ořechy

Tuto netradiční přílohu k vepřovému či hovězímu masu připravíme následovně: Očistíme a nakrájíme 150g dobře vyzrálých šípků, nahrubo nasekáme 50g jader vlašských ořechů a vše vysypeme do hrnce se 150 propláchnuté rýže. Vše osolíme, přidáme lžíci másla, zalijeme horkou vodou, promícháme a zakryté dusíme v troubě, až rýže změkne.

Šípková omáčka

V přípravě omáčky budete potřebovat 40g másla, 30g hladké mouky, litr vývaru, litr bílého vína, 4 lžičky šípkové marmelády nebo protlaku, sůl, cukr, citronovou šťávu na dochucení. Z másla a mouky si připravíte světlou jíšku, kterou postupně zředíte studeným vývarem a vínem. Omáčku 20 minut povaříte. Poté přidáte šípkovou marmeládu nebo protlak a dochutíte solí, cukrem a citrónovou šťávou.

Šípkový olej

Řadí se mezi zázračné oleje krásy. Má barvu jantaru a používá se již od starých dob Mayů a Egypťanů. Šípkový olej je skvělý z mnoha důvodů. Obsahuje totiž omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které chrání pokožku před vysoušením. Nalezneme v něm i omega 9 mastnou kyselinu, která ochraňuje tkáně před poškozením. Také má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. 

Používá se na řadu problémů, například na hojení jizev po operaci či po akné. Působí také jako prevence proti striím. Zesvětluje stařecké hnědé skvrny, a působí proti stárnutí pleti. Další výhodou jsou skvělé hydratační a zvláčňující účinky, díky kterým uklidňuje pokožku při ekzémových projevech. Šípkový olej nezanechává na pokožce pocit mastnoty, protože patří do kategorie takzvaných suchých olejů.

Je také skvělým pomocníkem při řadě problému s pokožkou hlavy a vzhledem vlasů. Šípkový olej dopřeje výživu pro vysušené vlasy a roztřepené konečky. 

Lze také užívat vnitřně. Osvědčil se jako pomocník při odstraňování žlučových kamenů. Díky vysokému obsahu železa je bojovník proti anémii.

Chcete recept na domácí šípkový olej? Tak tady ho máte :-)

Suroviny: 4 lžíce nasekaných šípků (bez jadérek a chloupků), 0,5 l panenského olivového oleje

Postup: Kousky šípků zalijte olivovým olejem (musí být úplně ponořené) a vše nechte 14 dní luhovat. Denně protřepejte. Po uplynutí této doby přeceďte, plody řádně vymačkejte, nalijte do sklenice a uschovejte v lednici. Olej užívejte 1x denně 1 lžičku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje informací: Mocné bylinky- osvědčené rady pro zdraví a půvab s pomocí přírody, rok vydání 2020; Léčivé bylinky-příroda uzdravuje, rok vydání 2019

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení