Čím dál více lidí dnes zařazuje do svého jídelníčku klíčky. A je to moc dobře, protože našemu tělu doplní spoustu vitamínů, enzymů, podpoří trávení, posílí imunitu i vstřebávání živin. Zvlášť teď po zimě dokáží dodat našemu tělu energii a sílu života, která je v každém klíčku ukrytá. My bychom se v dnešním článku rády zaměřily na to, jak si vypěstovat vlastní klíčky bez plastového obalu hotového produktu, bez zapaření klíčků, ke kterému pod plastovým obalem dochází, a za zlomek ceny. Je to opravdu velmi jednoduché.
Nejprve potřebujete surovinu ke klíčení :) v našem obchodě si můžete vybrat z těchto všech možností:
Každá surovina klíčí trošku jinak dlouho, každá chutná trošku jinak, ale všechny jsou pro naše tělo doslova vitamínová a energetická bomba. Určitě lepší volba než skleníková rajčata nebo jiné nesezónní potraviny, v tomto ročním období velmi chudé na živiny.
Dále potřebujete nádobu vhodnou pro klíčení. Na trhu existuje spousta pomocníků, já sama roky používám klíčící sklenici a jsem maximálně spokojená. Existují i klíčící misky, které fungují na principu sítka. Tradiční způsob klíčení je vlhká vata - ale tady už se teda nebavíme o zero waste možnosti. Pro šikovné hospodyňky máme to nejlepší na závěr - DIY klíčící sklenice :) Vyrobíte ji úplně jednoduše. Stačí použít zavařovací sklenici se šrubovacím víčkem. Do víčka udělejte malinkaté otvory pro odtok vody a je hotovo :) nebo použijte jemnou síťovinu s gumičkou místo víčka.
Nyní se tedy přesouváme k samotnému pocesu klíčení. Surovinu, kterou chcete naklíčit, propláchněte, zalijte dvojnásobkem vody a nechte 6 - 8 hodin namáčet při pokojové teplotě, mimo přímý dosah slunečních paprsků. Surovina během klíčení několikanásobně zvětší svůj objem. Proto jí postačí dát do max. třetiny výšky sklenice. Po uplynutí namáčecí doby vodu sceďte, surovinu opět pořádně propláchněte a nechejte na cedníku, popř. ve sklenici dnem vzhůru tak, aby mohla přebytečná voda odtéct. Klíčící suroviny by sice měly být pořád ve vlhku, ale ne stát ve vodě. To by místo klíčení začal proces kvašení a to už jsme u jiného příběhu :) Surovinu proplachujte 2 - 3x denně. A už jen pozorujte ten fascinující proces, kdy se v malém zrníčku probouzí život a celá síla rostliny :) Jakmile se vytvoří cca půl centimetrové klíčky je hotovo. Přemístíme je do lednice, kde nám vydrží cca 4 - 5 dní.
Klíčky využijete v teplé i studené kuchyni. Třeba jen na chlebu s máslem nebo jako posyp všemožných hotových pokrmů jako rissoto, těstoviny, krémové polévky apod. Skvěle fungují v zeleninovém salátu. A pokud chcete vyzkoušet energetickou a vitamínovou vzpruhu po ránu, doporučujeme raw kaši z naklíčené pohanky. Pohanku nechejte přes noc zaklíčit, ráno dejte do mixéru s vodou a třeba datlemi nebo banánem na doslazení. Rozmixujte na hladkou kaši a je to.
Naklíčené luštěniny lze dále upravovat i tepelně. Sice tak ztrácí některé vitamíny, ale stávají se stravitelnější. U nás je známý tradiční pokrm Pučálka, který se hojně jedl zejména v postním období. Jde o naklíčený zelený hrách, který jen orestujete na tuku na pánvi, osolíte a opepříte. Je to voňavé, křupavé, zdravé a moc dobré. Doporučujeme vyzkoušet. A typ pro odvážnější - nezůstávejte jen u soli a pepře. Zkuste přidat i kurkumu nebo curry, místo soli třeba tamari omáčku a výsledek zasypte lahůdkovým droždím, které umocní vůni i křupavost pučálky.
A dobrá rada na závěr je: jezte uvědoměle. Pokud se budete u jídla sousředit jen na něj a vnímat ho naplno, všechny jeho benefity se znásobí :)
Dobrou chuť a na zdraví :)